Quantcast
Viewing all 161 articles
Browse latest View live

Föryngra gamla förvuxna brudorkidéer

Orkidéerna får ett längre liv om jag omplanterar dem. I vanliga fall behövs bara att man byter ut den gamla barkkomposten och klipper bort döda rötter, men mina orkidéer är så gamla att de vuxit på höjden och har massor av luftrötter och en del dessutom med lite rötter kvar i krukan. Det är billigt att köpa nya, men jag har svårt att kasta växter. De går ju att rädda!

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Förvuxen brudorkidé

Sådana här behöver helt enkelt en föryngringskur. När jag fått bort komposten tar jag fram sekatören och klipper bort den gamla stammen med rötter som fanns i krukan. Klippstället sätter jag så att plantan kommer så långt ner i krukan att luftrötterna sedan kommer under jord. Och alla döda rötter ska bort. Har jag vitmossa är det bra med en klutt runt rötterna, som håller fukten, innan jag fyller på barkkomposten. Torkad vitmossa finns att köpa rätt dyrt, men jag brukar plocka i skogen på hösten och spara i en påse i frysen. HÄR kan du se hur riktig vitmossa ser ut. Sedan vattnar jag med ljummet vatten, drar en plastpåse över och ställer skyddat för stark sol. Bra många veckor tar det tills plantan vuxit till och klarar sig utan påse. Jag vattnar när krukan känns lätt. HÄR kan du läsa mer om hur jag vattnar orkidéer.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Efter ett antal veckor har orkidén tagit sig efter föryngringskuren

En orkidé har börjat med en egen föryngring och bildat nya plantor nertill, så den får stå. Får se, kanske den kommer att blomma i 3 nivåer så småningom!

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Brudorkidé med 3 plantor i en!

HÄR kan du läsa om hur jag gjorde med den snygga lila Vanda-orkidén när den blivit förvuxen. Jag delade i 3 delar för ett år sedan och kan berätta att två av dem lever och växer men inga blommor har jag fått än.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Vanda-orkidé

Blommor med påskkänsla trots oroliga tider.

Till påsk är det roligt att köpa hem blommor, men det blev inte som vanligt detta år. Matkassar beställer vi på nätet men blommor blir det dåligt med. Tur då att jag hade köpt några krukor extra med vårlökar när de var billiga och sparat i matkällaren. Och några duniga fåglar sedan förut hade jag.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.

Jag köpte faktiskt 6 krukor med vårliljor, som de kallades, det var alltså påskliljor egentligen, men blir nästan helt vita när de är utslagna. När det tinat ute ska jag gräva ner dem i trädgården. Där blommar de förstås sedan inte till påsk, men eftersom de är vita känns de inte så mycket påsk. De två sista krukorna flyttar jag ut och in nu, så de ska klara sig länge. Man får ju abstinenssymtom utan blommor. Blomning i trädgården får vi vänta på ett tag till.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Jag har förstås plockat in kvistar från trädgården som ska glädja mig ett tag när de slår ut i vaserna. Den vanliga gula forsythia förstås, men också norsk spirea, sk brudspirea som börjat slå ut lite med små söta vita blommor. Svartvinbärskvistar för den härliga doften och gyllenfläder med mörkrött utspring som går över i limegult. Bukettapel med skyar av vita små äppelblommor blir fin, och för första året har jag i stället för björkris till fjädrarna plockat in häggmispel. Den brukar ju blomma så vackert. Bara brudspirean har hunnit slå ut men det kommer bilder på övriga när de visar sig.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Brudspirea i vas

Välkommen-skylten har jag som vanligt, fast vi har självvald karantän. Med det ser väl trevligt ut att man själv är välkommen i alla fall, när vi åker emellan sommarstället och hemma. Ja, ja, vi håller oss inom samma region och träffar inte folk. Jag tror att de flesta svenskar sköter sig. Vi är vana vid att ha det bra, inga krig och farsoter, så när något kommer blir vi rätt hispiga och dessutom är vi nog ganska lydiga och litar på vårt samhälle. Sköt om dig och de dina och ha en fin påskhelg! Nu finns tid för många härliga promenader.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Inlägget Blommor med påskkänsla trots oroliga tider. dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Förodla enkelt och mycket utan växthus eller dyra tillbehör! 3 tips!

Även om man inte har växthus går det bra att förodla det man vill inomhus. Kanske dina fönsterbänkar inte räcker till och plantorna får dåligt med ljus. Prova då mina 3 tips så kommer det att fungera år efter år.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

TIPS 1: Skaffa enkla lysrörsarmaturer. Jag har fått tag på både från en möbelbutik och från en byggbutik som renoverade. Annars duger det att köpa den billigaste armaturen på ex Jula. I varje armatur har jag 2 rör 150 cm långa, på 58 W vardera. Både lysrör med kallt och varmt ljus fungerar. Viktigast är att de hänger nära växterna, 10-20 cm ovanför. Man beräknar att det behövs 100-200 W lysrörsljus per m2 med växter. Lysrör förbrukar inte mycket energi och är mycket billigare än flådiga LED-växtbelysningar. I videon längst ner kan du se hur jag har monterat belysningen både i hylla och i även taket där höjden är lätt att reglera.

Här får du kika in i mitt odlingsrum i källarvåningen.

TIPS 2: Samla billiga plantbrickor. Jag har några långa plantbrickor i plast, inköpta från Willab Garden. De är jättebra, men precis lika bra går det med annat man hittar. Vi skulle kassera ett stort gammalt elelement. Då behöll jag framsidan, en plåt med liten uppvikt kant. Ett hål där termostaten suttit tätade jag med gaffatejp,en stark silverfärgad vävtejp och satte en bit remsa på över – och undersidan. Sedan tätade jag i hörnen och några skruvhål med silikon. En gång fick jag tag på en gammal plåtskylt, ännu större, som också hade en uppvikt kant. Skobrickor av olika slag funkar perfekt, till exempel IKEAs skomatta Baggmuck. Av plast med en låg kant och kostar bara 25 kr – de blir plantbrickor som håller så länge jag vill odla. En grönsakslåda från den gamla kylen och plasttrågen jag köpt köttfärs i är användbara.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Plantbricka gjord av ett el-element, och köttfärstråg kan rymma en hel del plantor.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Grönsakslåda från en gammal kyl blir en bra plantlåda
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Willabs plantbrickor är bra, men ofta kan man hitta något gratis att använda istället!

TIPS 3: Bevattningsmatta. Med en bra bevattningsmatta i botten av brickorna behöver jag inte vattna så ofta. Denna matta har ett tunt plastskikt i ytan och kan hålla 4 l vatten/m2. Fram tills nu har det räckt för mig att vattna var tredje dag. När plantorna blir större behövs mer vatten.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
IKEAS skobrickor passar lika bra till odling!

Jag har omåttligt många dahliakrukor i år – 55 st! så de är nu flyttade till inglasade uterummet. Men har man inte ett sådant kan dahliorna lika gärna odlas under lysrör hela tiden tills de ska planteras ut. Då är det bara att montera upp några fler lysrörsarmaturer i taket.

Fast jag har både växthus och uterum odlar jag inne under lång tid för att slippa köra igång värmen i växthuset. En lysrörsarmatur på 2 x 58 W kostar mig ca 1,50 kr i drift per dygn (15 tim) och vill jag köra värmefläkten på 2 kW i växthuset kostar det kring 20 kr/dygn om den behöver gå på natten.

Inlägget Förodla enkelt och mycket utan växthus eller dyra tillbehör! 3 tips! dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Hittat önskerosen och valt en pelargon av 150 st

På vår resa till sonen i Halmstad passade jag på att både handla lite växter och att njuta av blomningen där i söder! Önskerosen hittade jag hos Flora Linnea i Helsingborg som har svenskodlade rosor med bra grundstam. Men ett dyrt köp var det. Rosen ska planteras i en jättestor lerkruka, som jag faktiskt köpte med hem ifjol. Krukan ska stå på vår nya altan där arbetet avancerar framåt. Målning och lägga klinker är mest det som är kvar. Ja och så måste det vara skuggardiner. Där inne borde denna ljuvliga ros trivas. Det är en Austinros, sådana är kända för att vara extra krävande – och extra vackra och doftande. Den här ska ha en fruktig apelsindoft.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Doftande Austinros med det tjusiga namnet `Lady Emma Hamilton´zon 3

Denna bild har jag tagit i Maries rosarium i Husum, strax norr om Örnsköldsvik. Jag kommer att presentera trädgården i kommande nummer av Trädgård Norr. Marie har 500 olika sorters rosor och lyckas så kopiöst bra med dem. Jag lyckas inte lika bra så min nya ros får växa inne på altanen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Pelargoner från Gluggstorp

Jag hade också fått nys på Gluggstorps handelsträdgård som odlar pelargoner. Ovanliga sorter vill jag gärna ha, och på Tomatens hus, där de såldes fick jag välja ur 150! sorter. Jag var ståndaktig och valde bara Grönt Kulturarvs-sorten´Drottningminne´som jag läst om och önskat mig. Den har funnits i Jämtland ända sedan 30-talet. Den knallcerisa färgen passar mig.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Pelargon ´Drottningminne´

Chokladpelargoner fick jag också se, de är valda till Årets Pelargon. Väldigt vackra blad.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Chokladpelargon

Tomatens hus där allt detta fanns, sålde förstås nyplockade tomater och alla möjliga burkar med innehåll av tomat. Deras ekologiska gurkor var så goda så 4 st fick följa med och avnjöts som frukt. Tomatplant av många sorter, paprika, chili och alla möjliga grönsaksplantor fanns det, så den som bor i trakterna behöver då aldrig driva upp plantor själv. Tomatens Hus finns strax söder om Helsingborg och är värd ett besök som du förstår.

Inlägget Hittat önskerosen och valt en pelargon av 150 st dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Årets pelargon 2019, med god association

Ja just det – chokladpelargoner från Brocade-serien är det i år. Det är bladen som står för chokladen. Sorterna ´Salmon Night´ med laxaprikosrosa blommor och ´Cherry Night´med körsbärsröda blommor är de utvalda. Blommorna är fyllda, och ger också association till hortensia som är så populär numera, fast här små bollar och annan färg förstås. Snyggt också att de läckra chokladfärgade bladen har en tunn ljust grön kantmarkering. Bilderna tog jag när jag var i Skåne och lyckades välja en enda ny pelargon ur ett sortiment på 150 st. Chokladpelargonerna hade jag redan fått tag på i Övik, men de är inte så stora och fina än, så därför får du titta på bilderna från Skåne.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Årets pelargon 2019

Hos Blomsterfrämjandet finns goda råd för att få så här fina pelargoner. Detta är ett klipp från deras sida: ”Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Du bör vara frikostig med vatten, men låt jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte alls lika väl som när de får ordentligt med vatten.”

Jaha, så då vet vi det…

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Chokladpelargon

Jag har aldrig haft nån bra plats inne i stugan, för pelargoner, men i år ska de få stå på nya altanen. De kommer ju ursprungligen från Sydafrikas varma klimat så jag tycker de borde gilla altanen. Jag har skaffat en stor hylla, för snart har jag samlat på mig de flesta av årets pelargon. Vad har hänt? Jag som sa att jag inte gillar pelargoner? Joo, ovanliga sorter går hem…

Inlägget Årets pelargon 2019, med god association dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Gratis chilifrön till mina läsare! Och råden för att odla min favorit ´Jamaican Bell´.

Efter att ha provat olika chilisorter har jag fastnat för ´Jamaican Bell´. Kärt barn har många namn, så denna kallas också ´Christmas Bell´. Ja, den liknar små röda juleklockor. Man kan försöka övervintra plantan inomhus, då kanske jag hade haft några färska klockor på jultallriken. Men jag kastade fjolårets plantor. De blev mer än meterhöga, så stora och skrymmande. Med krukor stora som hinkar blir denna sort som buskar eller miniträd. Med liten kruka blir plantan liten men också känslig för torka. I somras använde jag jättekrukor med självvattningsfunktion.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Chili ´Jamaican Bell´ med sina vackra klockor

Ja, du vet, i min trädgård är det vackra viktigast, även om jag odlar mycket ätligt. Denna chili har bäggedera och är inte för stark. Den är en sk bärpeppar, Capsicum baccatum, och har en styrka på 100-14 000 scoville, vilket innebär mild till medelhet (uppgifter från Svenska Chilepepparföreningen).

Fröna gror bäst i 25-30 grader, HÄR kan du läsa om hur jag får dem att gro lätt. En del som verkligen satsar på chiliodling använder olika preparat och specialgödsel, men min filosofi är att köpa så lite möjligt, speciellt inte från utlandet. Jag använder istället kornad hönsgödsel som kan produceras i Sverige. Eget gräsklipp går också bra, det är verkligen närproducerat! Annars är det vanligt att använda basaltmjöl tillverkat av vulkanisk sten, epsonsalt och Neemcare som stärker växten mot insekter och sjukdomar. Min erfarenhet är att växter som odlas i de förhållanden de behöver, inte angrips. Chili får lätt löss, men jag brukar ställa en duschflaska med vatten och såpa bredvid plantorna så blir det av att duscha emellanåt. Sedan att ge plantorna tillräckligt stora kärl, och inte låta dem lida av torka.

Chilin är värmekrävande och måste ha minst 10 grader på natten, så växthus eller glasad altan är bäst. Om man toppar efter 2-3 bladveck blir plantan tätare och buskigare eller så behåller man bara ett skott och låter det bli en stam innan man toppar. Så får man en fin trädform. En del sorter grenar sig spontant. Chilin behöver planteras om flera gånger i större och större krukor. Den växer sämre om man tar en stor kruka direkt.

DU SOM FÖLJER BLOGGEN via prenumeration (se uppe t h) eller GladiGrönt på Facebook och vill ha frön – skicka namn och adress till info@gladigront.se. De 20 första skickar jag till!

TILLÄGG: NU ÄR POTTEN FYLLD OCH JAG SKICKA FRÖN TILL DE 20 FÖRSTA, MEN DET KOMMER FLER CHANSER!

Längre fram i januari delar jag ut frön till den gulliga slingerväxten Törnrosas kjortel.

Inlägget Gratis chilifrön till mina läsare! Och råden för att odla min favorit ´Jamaican Bell´. dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Vad har hänt med pelargonerna?

Jag vill gärna spara de finaste pelargonerna över vintern och tycker jag har en bra förvaring men ändå är det några som ger upp. På dessa två är stjälkarna skrumpna och helt tomma inuti, så det blir inget liv där.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Torra pelargoner

Ni som kan pelargoner – vad kan det bero på? Alla pelargoner har stått under belysning i 10-15 grader, med timer så att de får nattvila. Jag gissar att det har att göra med min skötsel. Och de här minsta är känsligast förstås. Ja, jag har ju sagt att pelargoner inte gillar mig och jag inte gillar pelargoner. Men numera finns så fina, ovanliga sorter, så jag har börjat ändra mig. Några enstaka blommar redan som den cerise med orange öga. Det verkar som att en del, den till exempel, är mer blomvilliga. Även tulpanpelargonerna verkar mer lättskötta. Eller vilken är din erfarenhet?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
pelargon cerise med orange öga

Inlägget Vad har hänt med pelargonerna? dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Visst vill vi fira Tulpanens Dag!

Nu behövs vårkänslor, då är tulpaner oslagbara. Ett knippe vita tulpaner och rosa elegansnejlikor blev en bordsdekoration i helgen som var. Dessutom kvistar från de fina Skimmiaplantorna jag haft hela julen. Fina klasar med små rosaröda knoppar. Skimmia finns också att köpa som snitt och är väldigt hållbar. Dekorationen har fått stå i källaren nattetid för att hålla sig.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Inlägget Visst vill vi fira Tulpanens Dag! dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.


Hur man kan åka bort 1 vecka och klara växterna och frösådden.

När vi skulle åka bort en vecka hade jag inte lust att kasta min fina azalea som blommat sedan före jul. Azalea hör till de krukväxter som vill ha vatten ofta. Så jag provade att ställa den i en tunn plastpåse, knöt ihop lite lätt och ställde in i matkällarn.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

När vi kom hem fick jag förstås ta bort många vissna blommor men plantan lever och har lite knoppar. Blir spännande att se om den får fart igen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Vissa frösådder behöver startas tidigt, t ex chili. Jag ”sådde” min favorit ’Jamaican Bell’ på samma sätt som vanligt. Alltså på ett blött hushållspapper i en burk. Chilifrön vill ha riktigt varmt, så burken fick stå på golvvärmen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

På det här sättet klarar sig fröna på egen hand ett tag och med denna förgroning hade fröna fått 1 veckas försprång när jag kom hem igen. Detta tillvägagångssätt är bra för frön som är svåra att gro, exempelvis luktärter och chili som en del misslyckas med. De hade vuxit rejält i jakt på ljuset, så det var hög tid att plocka upp dem och sätta ett och ett i jord.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Jag la ett lager näringsrik jord i botten och såjord ovanpå, så klarar sig småttingarna ett tag.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Extra belysning behöver de i flera månader men det är lätt ordnat med vanliga lysrör.

Inlägget Hur man kan åka bort 1 vecka och klara växterna och frösådden. dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Hur sköter jag de nya orkidéerna?

Brudorkideéer i all ära, men det finns som många andra vackra och annorlunda orkidéer. Och som doftar underbart – vilket jag inte känner just nu med en täbbt näsa… Så jag har köpt mig tre olika. Nu hoppas jag på att mina läsare kan tipsa om hur jag ska sköta dessa skönheter. Penséorkidén Miltonopsis har jag förstått att den behöver vattnas oftare än brudorkidéer. Jag har haft den förut och den klarade sig länge men den blommade inte om så mycket. Men det kan vara värt ett nytt försök.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Miltonopsis penséorkidé

Dendrobium nobile har jag haft och fått den att blomma om. Dock brukar den bli lång och ranglig med blad som dragspel. Jag vattnar kanske för lite, för den behöver också mer än brudorkidén. Doften är helt underbar, lätt och fin.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Dendrobium nobile

Så är det den tredje som är ny för mig. Namnet vet jag inte, inga namnetiketter följde med på någon. Efter undersökning gissar jag Odontoglossum. Ovanlig färg på blommorna men den doftar inget alls. Kan det vara rätt och hur sköter man den tro?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Okänd orkidé, kanske Odontoglossum

Den okända orkidén har bulber om det kan hjälpa vid analys av sorten. Skulle jag nu inte lyckas att få dem att blomma om, har ju orkidéer den fina egenskapen att blommorna står mycket länge. Så jag får njuta ett bra tag i alla fall.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Orkidé med bulber

Inlägget Hur sköter jag de nya orkidéerna? dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Föryngra gamla förvuxna brudorkidéer

Orkidéerna får ett längre liv om jag omplanterar dem. I vanliga fall behövs bara att man byter ut den gamla barkkomposten och klipper bort döda rötter, men mina orkidéer är så gamla att de vuxit på höjden och har massor av luftrötter och en del dessutom med lite rötter kvar i krukan. Det är billigt att köpa nya, men jag har svårt att kasta växter. De går ju att rädda!

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Förvuxen brudorkidé

Sådana här behöver helt enkelt en föryngringskur. När jag fått bort komposten tar jag fram sekatören och klipper bort den gamla stammen med rötter som fanns i krukan. Klippstället sätter jag så att plantan kommer så långt ner i krukan att luftrötterna sedan kommer under jord. Och alla döda rötter ska bort. Har jag vitmossa är det bra med en klutt runt rötterna, som håller fukten, innan jag fyller på barkkomposten. Torkad vitmossa finns att köpa rätt dyrt, men jag brukar plocka i skogen på hösten och spara i en påse i frysen. HÄR kan du se hur riktig vitmossa ser ut. Sedan vattnar jag med ljummet vatten, drar en plastpåse över och ställer skyddat för stark sol. Bra många veckor tar det tills plantan vuxit till och klarar sig utan påse. Jag vattnar när krukan känns lätt. HÄR kan du läsa mer om hur jag vattnar orkidéer.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Efter ett antal veckor har orkidén tagit sig efter föryngringskuren

En orkidé har börjat med en egen föryngring och bildat nya plantor nertill, så den får stå. Får se, kanske den kommer att blomma i 3 nivåer så småningom!

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Brudorkidé med 3 plantor i en!

HÄR kan du läsa om hur jag gjorde med den snygga lila Vanda-orkidén när den blivit förvuxen. Jag delade i 3 delar för ett år sedan och kan berätta att två av dem lever och växer men inga blommor har jag fått än.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Vanda-orkidé

Inlägget Föryngra gamla förvuxna brudorkidéer dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Blommor med påskkänsla trots oroliga tider.

Till påsk är det roligt att köpa hem blommor, men det blev inte som vanligt detta år. Matkassar beställer vi på nätet men blommor blir det dåligt med. Tur då att jag hade köpt några krukor extra med vårlökar när de var billiga och sparat i matkällaren. Och några duniga fåglar sedan förut hade jag.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.

Jag köpte faktiskt 6 krukor med vårliljor, som de kallades, det var alltså påskliljor egentligen, men blir nästan helt vita när de är utslagna. När det tinat ute ska jag gräva ner dem i trädgården. Där blommar de förstås sedan inte till påsk, men eftersom de är vita känns de inte så mycket påsk. De två sista krukorna flyttar jag ut och in nu, så de ska klara sig länge. Man får ju abstinenssymtom utan blommor. Blomning i trädgården får vi vänta på ett tag till.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Jag har förstås plockat in kvistar från trädgården som ska glädja mig ett tag när de slår ut i vaserna. Den vanliga gula forsythia förstås, men också norsk spirea, sk brudspirea som börjat slå ut lite med små söta vita blommor. Svartvinbärskvistar för den härliga doften och gyllenfläder med mörkrött utspring som går över i limegult. Bukettapel med skyar av vita små äppelblommor blir fin, och för första året har jag i stället för björkris till fjädrarna plockat in häggmispel. Den brukar ju blomma så vackert. Bara brudspirean har hunnit slå ut men det kommer bilder på övriga när de visar sig.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Brudspirea i vas

Välkommen-skylten har jag som vanligt, fast vi har självvald karantän. Med det ser väl trevligt ut att man själv är välkommen i alla fall, när vi åker emellan sommarstället och hemma. Ja, ja, vi håller oss inom samma region och träffar inte folk. Jag tror att de flesta svenskar sköter sig. Vi är vana vid att ha det bra, inga krig och farsoter, så när något kommer blir vi rätt hispiga och dessutom är vi nog ganska lydiga och litar på vårt samhälle. Sköt om dig och de dina och ha en fin påskhelg! Nu finns tid för många härliga promenader.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Inlägget Blommor med påskkänsla trots oroliga tider. dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Förodla enkelt och mycket utan växthus eller dyra tillbehör! 3 tips!

Även om man inte har växthus går det bra att förodla det man vill inomhus. Kanske dina fönsterbänkar inte räcker till och plantorna får dåligt med ljus. Prova då mina 3 tips så kommer det att fungera år efter år.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

TIPS 1: Skaffa enkla lysrörsarmaturer. Jag har fått tag på både från en möbelbutik och från en byggbutik som renoverade. Annars duger det att köpa den billigaste armaturen på ex Jula. I varje armatur har jag 2 rör 150 cm långa, på 58 W vardera. Både lysrör med kallt och varmt ljus fungerar. Viktigast är att de hänger nära växterna, 10-20 cm ovanför. Man beräknar att det behövs 100-200 W lysrörsljus per m2 med växter. Lysrör förbrukar inte mycket energi och är mycket billigare än flådiga LED-växtbelysningar. I videon längst ner kan du se hur jag har monterat belysningen både i hylla och i även taket där höjden är lätt att reglera.

Här får du kika in i mitt odlingsrum i källarvåningen.

TIPS 2: Samla billiga plantbrickor. Jag har några långa plantbrickor i plast, inköpta från Willab Garden. De är jättebra, men precis lika bra går det med annat man hittar. Vi skulle kassera ett stort gammalt elelement. Då behöll jag framsidan, en plåt med liten uppvikt kant. Ett hål där termostaten suttit tätade jag med gaffatejp,en stark silverfärgad vävtejp och satte en bit remsa på över – och undersidan. Sedan tätade jag i hörnen och några skruvhål med silikon. En gång fick jag tag på en gammal plåtskylt, ännu större, som också hade en uppvikt kant. Skobrickor av olika slag funkar perfekt, till exempel IKEAs skomatta Baggmuck. Av plast med en låg kant och kostar bara 25 kr – de blir plantbrickor som håller så länge jag vill odla. En grönsakslåda från den gamla kylen och plasttrågen jag köpt köttfärs i är användbara.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Plantbricka gjord av ett el-element, och köttfärstråg kan rymma en hel del plantor.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Grönsakslåda från en gammal kyl blir en bra plantlåda
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Willabs plantbrickor är bra, men ofta kan man hitta något gratis att använda istället!

TIPS 3: Bevattningsmatta. Med en bra bevattningsmatta i botten av brickorna behöver jag inte vattna så ofta. Denna matta har ett tunt plastskikt i ytan och kan hålla 4 l vatten/m2. Fram tills nu har det räckt för mig att vattna var tredje dag. När plantorna blir större behövs mer vatten.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
IKEAS skobrickor passar lika bra till odling!

Jag har omåttligt många dahliakrukor i år – 55 st! så de är nu flyttade till inglasade uterummet. Men har man inte ett sådant kan dahliorna lika gärna odlas under lysrör hela tiden tills de ska planteras ut. Då är det bara att montera upp några fler lysrörsarmaturer i taket.

Fast jag har både växthus och uterum odlar jag inne under lång tid för att slippa köra igång värmen i växthuset. En lysrörsarmatur på 2 x 58 W kostar mig ca 1,50 kr i drift per dygn (15 tim) och vill jag köra värmefläkten på 2 kW i växthuset kostar det kring 20 kr/dygn om den behöver gå på natten.

Inlägget Förodla enkelt och mycket utan växthus eller dyra tillbehör! 3 tips! dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Skaffa amaryllis redan nu inför advent och jul. Mina tips för blomning i rätt tid.

Den tjusigaste blomman i advent och jul är amaryllisen. Lättskött också och inte dyr, speciellt om man driver dem själv. De röda köper jag redan nu som krukade direkt efter Allhelgona. De ger verkligen julkänsla, men när nyår kommer vill jag byta till andra färger. Titta också in HÄR, och se de riktigt juliga dekorationerna med bland annat amaryllis vi gjorde när jag gick på floristutbildningen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Röd amaryllis är fint till advent och jul!

Nu går det att fynda fördrivna amaryllis för en billig peng. De har knopp, men tar ändå några veckor på sig. Nu ställer jag dem varmt, ovanför ett element eller på golvvärmen ett tag. Rötter växer ju bra i värme. Sedan måste de få ljus. De blommar fint till advent och även de billiga kommer med flera stjälkar och förgyller hela julhelgen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
´Alfresco´amaryllis pollenfri

Hos Odla.nu hittade jag jättefina lökar till extrapris. De kommer inte igång lika fort men jag har snabbt satt dem i kruka. Min erfarenhet är att de aldrig hinner komma till blom på 6 veckor som det ibland sägs, så jag valde jag vita och rosastrimmiga. De stora lökarna får ofta en tredje stjälk så dessa kommer att fortsätta blomma in på det nya året med färger jag gillar då. Före planteringen fick de över natten stå med rötterna i vattenglas, för lite extra skjuts. Och nu i värme de också.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Driva amaryllis fort

Jag vattnar bara vid planteringen och de inköpta direkt de kommit hem. Sedan gäller det väldigt lite vatten för att stjälken inte ska ränna iväg. Men råd finns, de långa stjälkarna kan man använda till snitt. Sätt en tejp längst ner på stjälken så den inte splittras och krullar upp sig ( som maskrosor gör). En blomsterpinne inuti är säkrast så inte de tunga klockorna knäcker stjälken.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Snittamaryllis kan man också hänga upp. Bara att vattna i den ihåliga stjälken.

Eftersom de lätt blir långa kan de tippa, då är det bra med tunga ytterkrukor. Här har jag valt rustika betongkrukor. ett annat tips är att binda upp mot en blompinne nerstucken i löken. Ja, den tål det!

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Tunga krukor så inte amaryllis tippar

Vill man att amaryllisen inte ska blomma över så fort är det lägre temperatur som gäller. Någon tipsade om att klippa bort ståndarna för att blomman ska hålla länge, men det vet jag inte om det funkar. Men bra för den som är allergisk mot frömjölet.

Ingen jul utan amaryllis om jag får bestämma! Denna jul torde bli både lite tråkig och ledsam på grund av pandemin, så vi får göra vad vi kan för att hålla humöret upp tills allt vänder. Att hålla kontakt i sociala medier är också bra i denna tid.

Inlägget Skaffa amaryllis redan nu inför advent och jul. Mina tips för blomning i rätt tid. dök först upp på Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem.

Kasta inte julblomman tuvvaktelbär- den blir en fin marktäckare i trädgården!

När man städar ut julen kan det hända att man kastar julblommorna. Men flera av dem går att spara och plantera ut i sommar. Tuvvaktelbäret, Gaulteria procumbens, är en av dem. Så fin i höstkrukor utomhus och jag vill alltid ha några i julfönstret. Lite som lingon med sina röda bär och blanka, läderartade, mörka blad. Mina plantor har växt på sig bra, fast de har förstås fått lite extra omvårdnad eftersom jag vill klara dem tills de går att plantera ut. En bra vinterkrukväxt eftersom de inte kräver mycket ljus.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Julblomman Gaulteria är en fin marktäckare i trädgården.

Tuggummibäret skulle jag kalla den, för bären är ätliga och smakar lustigt nog som Jenka-tuggummi som man minns från ungdomens dar! Jag har hittat uppgifter på att man förr använde växten till just tuggummi och även tandkräm. Men tänk på att de plantor vi köper som krukväxt kan vara hårt besprutade, smaka bara ett bär så du får känna igen smaken.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Jenkasmak på tuvvaktelbär

Vid ett studiebesök i östra Kanada såg jag den utplanterad. På odlingen nära Quebec brukar det bli 2 m djup snö, så den får bra skydd. Gaulteria växer ju vilt i östra Nordamerika och användes av indianerna som medicinalväxt. Bladen innehåller metylsalicylat som har kopplingar till acetylsalicylsyra som finns i Treo m fl värktabletter. HÄR finns mer info om hur bladen använts, men inte värt att experimentera själv. Hos Alternativ .nu finns mera info.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Krukväxt som är perenn trädgårdsväxt

Den vanligaste, Gaulteria procumbens, som vi köper i kruka till jul, är den tåligaste och ska klara sig i zon 4. I tidningen Trädgårdsamatören skriver kunniga Brita Johansson om den. Hon har en enastående fantastiskt vacker trädgård med vintergröna växter, som barrväxter och ljung och hon har även provat många olika Gaulteria, som faktiskt hör till ljungsläktet.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Tuvvaktelbär trivs bra inomhus i det svaga vinterljuset

Förra våren satte jag ut en planta som överlevt julen. Denna vår blir det kul att se om den klarat vintern här. Den trivs i lågt pH och ganska skuggigt läge. Plantan är vintergrön så en täckning med granris är nog nödvändigt om solen kommer till medan marken är frusen. Väldränerad, fukthållande och gärna grusig jord med inblandning av torv rekommenderar Brita. Den sprider sig med underjordiska utlöpare och kan bli en fin marktäckare. I juli kan man föröka med sticklingar av årsskott. En riktigt rolig marktäckare jag inte var medveten om tidigare. Och kanske det kan växa så bra att det finns någon planta att sätta i kruka och ta in nästa jul!

Inlägget Kasta inte julblomman tuvvaktelbär- den blir en fin marktäckare i trädgården! dök först upp på GladiGrönt.


Chilifrön till skänks! 30 påsar har jag!

OJ SÅ DET PLINGAR I TELEFONEN! NU HAR JAG INTE MER DENNA OMGÅNG. Men andra fröer kommer så fortsätt att följa!

Nu är det dags att så chili, så jag vill dela med mig av frön till min favorit ´Jamaican Bell´. 30 påsar med ca 15 frön ska delas ut! Min favoritchili får läckra röda klockor med en mild styrka och fruktig smak. Det blir en stor vacker buske om krukan är stor, minst 10 l, hellre större. Jag gillar det som både är vackert och gott! Detta måtte vara den snyggaste chilin! Odlingsråden finns HÄR. Blir supergod marmelad, recept HÄR.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Chili ´Jamaican Bell´ med sina vackra klockor

Vill du ha frön, så maila till info@gladigront.se och skriv “chili” i titelraden. De 30 första får ett svar från mig med min adress. Sedan postar du mig ett adresserat och frankerat brev så återvänder det med frön i! Detta gäller januari 2021.

Mer frön finns så kanske jag hinner en omgång till om intresset är stort.

Och andra frön kan det bli. Och snart tävling om en trädgårdsbok igen! Om du prenumererar (uppe till höger) missar du inget. För ibland är det först till kvarn!

Inlägget Chilifrön till skänks! 30 påsar har jag! dök först upp på GladiGrönt.

Enkelt att göra fler av trendiga parasollpilea.

Elefantöra, Money-plant, Pancake-plant, ja många namn har denna populära krukväxt. Nog liknar den elefantöron och pannkakor, dessutom är den så lätt att föröka, så man skulle kunna sälja och få ihop lite money! Den passar in bra i våra moderna rum men ser ofta erbarmligt tråkig ut, när den tappar bladen nertill och lever vidare …

Fortsätt läsa Enkelt att göra fler av trendiga parasollpilea.

Inlägget Enkelt att göra fler av trendiga parasollpilea. dök först upp på GladiGrönt.

Tänker du också skaffa årets pelargon 2021, söta ´Astrid´? En tålig sort som skiftar i romantiskt rosa och aprikos!

En av de allra bästa pelargonerna enligt en trädgårdsmästare som provat den. En helt ny sort med delblommor som liknar små rosor tätt ihop, som i en liten tärnbukett. Kronbladets kant är crèmevit med rosa anstrykning, sedan följer romantiskt rosa för att i djupet bli svagt aprikos. Jag är svag för dessa fyllda pelargoner men de brukar bli fula av regn, då ska man satsa på ´Astrid´ som lovas tåla regn och rusk. Visst bli du också sugen att prova?!

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Årets pelargon ´Astrid´ bild : Emilia Ahlgren

´Astrid´ kallas ´Rosebud Astrid´ i en del andra länder i Europa och i USA går den under namnet ´Rosalie´. Det svenska namnet låter lite mer helylle förstås…

Inlägget Tänker du också skaffa årets pelargon 2021, söta ´Astrid´? En tålig sort som skiftar i romantiskt rosa och aprikos! dök först upp på GladiGrönt.

Odla gurka i fönstret och få tidig skörd med knapriga gurkor!

När jag hörde talas om att det går bra att komma igång tidigt och odla gurka inne fönstret måste jag bara pröva. De flesta gurksorter behöver bra med värme så i våra trakter går det inte att sätta ut så tidigt i växthuset. Och när det väl blir skörd där blir det massor. Överskottet gör jag inlagd gurka av som räcker oss hela året. Men tänk vad härligt att få knapra gurka redan innan sommarn!

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Odla gurka inomhus i fönstret

Efter tips från FB-vännen Mariana Mattson provar jag nu ´Sherpa F1´ från Impecta. Jag sådde 12 mars och väntar mig skörd från slutet av april. 15-25 cm stora ska de bli. Jag tror det när jag ser det! Enligt Mariana klarar sig gurkplantorna utan extraljus framöver. Kruxet torde vara att sköta vattningen för dessa törstiga plantor. Jag satsar nog på krukor med vattenmagasin. Jag tar gärna emot tips från er som lyckats!

Anette Brunsell med bloggen Ätliga trädgården har redan smågurkor på gång och visar här hur man enkelt knyter upp gurkplantan i gardinstången. Ja, vad ska man annars har en gardinstång till? Finns väl ingen bättre idé än att odla smaskiga gurkor!

Inlägget Odla gurka i fönstret och få tidig skörd med knapriga gurkor! dök först upp på GladiGrönt.

7 enkla idéer för påskblommor och påskpyssel!

Här har jag samlat några av mina påsk-pyssel och påskblommor under åren. En halmkrans kanske är kvar från jul, nu går den att återanvända. Den halmgula färgen passar med minipåskliljorna. HÄR finns beskrivning.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Påskbordets blommor i krans

En äggkorg för påskbordet kan det också bli av en halmkrans.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Påskägg av olika slag vill man ha. Mitt fjäderägg som jag gjorde av ett gammalt stort pappägg, tar jag fram varje år. Annars kan man gjuta i äggskal något som liknar betongägg. Och ett ätligt pyssel är mina traditionella fågelbokakor. HÄR finns beskrivningarna.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Fjäderägg

Färga ägg med blåbär är enkelt men ser så läckert ut! Beskrivning HÄR.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Påskägg färgade med blåbär

En låg fin hållbar bordsdekoration kan man göra i oasis av två blandbuketter från matbutiken. Kanske komplettera med några blommor från en krukväxt, ex en Chrysanthemum. Skär till oasisen så den är bara några cm hög och lägg på ett fat. Det finns också speciella låga oasishållare att köpa. En bra investering för de går att återanvända hur många gånger som helst. Ett smalt blad fästes runtom med pärlnålar. Har du en gammal amaryllis stående så ta de bladen, eller andra lite tjockare krukväxtblad. Det går bra att klippa till så formen passar. Ett fint sidenband fungerar också utmärkt.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Bordsdekoration till påsk, i rosa, ljusgult och lime

.

Inlägget 7 enkla idéer för påskblommor och påskpyssel! dök först upp på GladiGrönt.

Viewing all 161 articles
Browse latest View live