Quantcast
Channel: Krukväxter – GladiGrönt
Viewing all 161 articles
Browse latest View live

Söta blåklockor för vinter och sommar

$
0
0

 

För en billig penning brukar det gå att köpa den ljuvliga murklockan, Campanula portenschlagiana, som krukväxt den här tiden. Otroligt rikblommig om du tar bort vissna blommor och ger den bara hälften gödning jämfört med andra krukväxter. Den ska inte stå i direkt sol, då vissnar blommorna fort och den vill inte heller torka ut.

Murklockan är faktiskt en perenn trädgårdsblomma, men den är lite svår att övervintra här i zon 5. Helst ska den stå väldränerat, alltså inte blött, utan med mycket sand och grus i jorden. När den blommat ut i fönstret kan du klippa ner den, ge den ny jord och sedan plantera ut den i trädgården i början av juni, så blommar den fint åtminstone i sommar.


Vad är det som luktar så gott?

$
0
0

Det sa min granne när hon steg innanför dörren hemma hos mig. Ja, vilken tur att det luktade gott… När vi glömt ta ut soppåsen luktar det sämre. Numera när vi är bara två och dessutom blivit så duktiga att sopsortera att påsen inte blir full fort som förr, är det lätt att glömma att gå ut med den.

Men vad var det som luktade så gott – jo mitt citronträd. Jag har faktiskt ett sånt i vardagsrummet! Lika högt som mig själv.

Nu blommar trädet igen, det behövs bara en enda nyutslagen blomma för att en underbar fräsch,söt doft ska sprida sig i omgivningen. Dessutom är det kul att alla citrusväxter bär både mogen frukt, kart och blommor samtidigt. Och ger frukt året runt. Man har spekulerat i att Livets träd i Edens lustgård var just ett citrusträd, eftersom det står att trädet bar frukt alla 12 månader. Jag har i varje fall två citroner som snart mognar.

Som andra medelhavsväxter vill citronträdet ha det ljust och svalt på vintern, vilket inte är det lättaste att ordna. Jag har låtit montera in lysrör och vattnar mycket försiktigt på vintern. De gamla, glesa fönstren i vardagsrummet torde göra det lite svalare än i andra rum, så jag har klarat trädet i bra många år nu. Av citrusväxter är citron och kalamondin (ser ut som små klementiner) de som är lättast att ha i boningsrum.

Problemet med mitt citronträd är att det följde med ohyra. Några vita ulliga klumpar, som är ullöss, dyker upp varje vinter på grenarna. Jag ”motar Olle i grind” och trycker ihjäl dem innan de hinner föröka sig. Det är lätt att se var de är, för de avsöndrar honungsdagg, en klibbig vätska, som syns ovanpå bladen där de gömt sig. Att bespruta med något giftigt medel är inte aktuellt då jag vill äta citronerna. Vill jag bespruta använder jag såpsprit, som jag blandar av 1 liter vatten, 2 dl såpa, 1 dl T-sprit. Det är en stark blandning som inte alla växter tål. Om du köper ett citrusträd med frukter, tänk på att det troligen är besprutat, så de första frukterna vill du kanske inte äta.

Tävling om pelargonsticklingar

$
0
0

Nu äntligen en tävling även för er utanför Öviks-området! Några sticklingar av rosenpelargonen på bilden lottas ut. Den är ovanlig med sina marmorerade blad och blommar med röda dubbla blommor, som små täta rosor. Sortnamnet vet jag inte då min stora moderplanta kommer från en stickling jag tog vid Nordviksskolan när jag läste där för något år sedan. Förr nöp tanterna ett skott när ingen såg, för om man tackade skulle det inte rota sig. Så då gjorde jag som dem.  Sedan när det gäller pelargontanter har de fått gott sällskap av tuffa karlar som snöat in på pelargoner, Lasse Anrell, till exempel som för några år sedan skrev en både rolig och bra bok om sin aäventyr i pelargonernas värld. Vill du veta hur du ska rota sticklingen läs här.

Afrikas blå lilja – lättskött medelhavsväxt med våldsam livskraft

$
0
0

Min Afrikas blå lilja, Agapanthus, har stått många år i sin kruka. Den lär blomma bättre om den står trångt, så jag har inte planterat om utan bara lagt på gräsklipp några gånger varje sommar. När det var dags att ta in den i höstas, gick krukan i bitar. Vilken växtkraft – helt packat med rötter, så till slut sprängde den sitt skal!

Afrikas blå lilja omplantering

Liksom andra medelhavsväxter klarar inte Agapanthus att stå ute över vintern, men den här sorten är lätt att övervintra då den klarar att stå mörkt, till exempel i ett garage med lite värme, max 10 grader. Den vissnar ner och klarar sig till våren på bara någon enstaka skvätt vatten.

Nu måste jag bara hitta några snygga krukor, för omplanteringen av alla plantorna sedan jag delat.

Utlottning av Nemablom mot sorgmyggor

$
0
0
Biologiskt bekämpningsmedel

Nematoder mot "blomflugor"

Nu är det dags för tävling igen. Har du ”blomflugor”som virrar runt kring krukväxterna är det nog sorgmyggor. De gnager på plantornas rötter och kan ta död på både fröplantor och sticklingar. Nemablom är helt giftfritt och naturligt. Läs under tävling hur du kan vara med i utlottningen.

Lätt som en plätt att driva upp amaryllis!

$
0
0

Nu kan jag frossa i amaryllislökar, då priset var bara 20 kr. Bra presenter i juletid blir det! Fler intresserade stod i butiken och valde och några berättade att de inte lyckats förut. Men vet du knepen är det bland det lättaste du kan odla.

Blötlägg lökens rötter

Här får du 5 punkter för att lyckas:

1. Välj en lök som har tjocka rötter, inte bara tunna trassliga som är döda.  Klipp bort ev döda rötter. En stor lök och med tjock ”hals” brukar ge fler blommor, men även de små billiga ger ofta många blommor.

2. Blötlägg rötterna över natten så kommer löken igång fortare. OBS! Själva löken ska inte vara i vatten.

3. Plantera i vanlig blomjord med lite lecakulor eller stenkross i botten. Låt en tredjedel av löken sticka upp. Krukkanten ska gå några centimeter utanför löken. En tung kruka gör att amaryllisen inte välter så lätt.

4. Vattna igenom ordentligt och ställ krukan varmt. Vattna inte mer förrän första knoppen sticker upp, annars kan det bli bara blad.

5. När knopparna börjar komma kan du vattna försiktigt. För mycket vatten och för lite ljus ger långa blomstänglar. Speciella amaryllisstöd finns att köpa, men enklast är att sticka ner en blompinne rätt igenom löken och binda fast. Löken tål det! Skär bort utblommade stänglar.

Lycka till!

http://www.blomsterframjandet.se

 

Inte lätt att köpa blommor till en karl!

$
0
0

Farsdagsplantering i svart grönt och vitt

Fars Dag närmar sig och nu kommer frågan – vad ska vi gratulera med? Blommor är en enkel present att skaffa, men det är inte så ofta som en karl tycker det är så särskilt kul med blommor. Motsatsen gäller också: att vi kvinnor älskar blommor – de flesta av oss i varje fall.

Jag har under några veckor praktiserat på Blommor och Ting, blomaffär´n nere på stan i Örnsköldsvik. Där finns några förslag som han med sort H skulle kunna gilla. Papegojblomman, Strelitzia, ger den här buketten en bestämd stil, för en kraftfull karl kanske? Och godisstruten med kvalitetschoklad från Åre hänger med!

Papegogjblomma till en kraftfull karl

 

Eller behöver han en väckarklocka?!

Behöver Far en väckarklocka?

Kanske vi ses i butiken på lördag?

Hotta upp julstjärnan!

$
0
0

Julstjärnan är senaste tantblomman som blivit trendig och med ny förpackning känns den modern. Jag tänker rota fram lite restgarner och sticka eller virka ett krukfodral. Vilken gammal kruka som helst går då att använda. Färdiga fodral och krukor finns att köpa i blomsterbutikerna, till exempel hos Blomsterhörnan.

Bild Blomsterfrämjandet

Till adventsdukningen kan du sätta grenar från trädgården i en hög vas, ta till exempel sibiriska kornellens härliga röda grenar. Häng upp små vattenrör eller glasskålar och sätt små julstjärnor i. De är bra snittblommor men för att hindra att växtsaften sipprar ut måste snittytorna förslutas genom att snabbt doppa i kokande vatten eller hålla över en ljuslåga. I vasens nederkant placeras röda julstjärnor som bas. De är ofta billiga den här tiden strax före advent så man kan unna sig ett gäng.

Bild Stars for Europe

En kul idé är att limma ihop långa kanelstänger på högkant till ett högt fodral för julstjärnan. Fyll nederdelen med torr oasis eller annat material så blomman kommer högst upp. Sätt julstjärnekrukan i en plastpåse så det inte läcker vatten. Ungefär 30 kanelstänger behövs per blomma. Klicka här så finns utförlig beskrivning och lockande bilder! En billig variant är att använda björk- eller sälgkvistar istället för kanel. En kul julklapp kan det bli också!

Lycka till med adventspysslet!

 


Närodlat är som vanligt bäst –även för julstjärnor

$
0
0

Bild: Stars of Europe

På Nordvikskolan är växthusen fulla med julstjärnor. De är inte riktigt klara än, men snart ska jag köpa hem några. Julstjärnor är känsliga under frakten, då det bildas etylengas som de inte tål. Så ju kortare frakttid, desto bättre. De tål inte heller kyla, så jag köper helst hem dem när det är blidväder, och förpackar ordentligt. De små gulgröna knopparna i mitten som är de egentliga blommorna (de färgade bladen är högblad) har lätt att trilla bort. Sådana plantor köper jag inte – de har inte haft det så bra!

Någon frågade om julstjärnorna är besprutade men på Nordvikskolan är de i alla fall obesprutade. Däremot brukar trädgårdsmästaren använda nematoder,  biologisk bekämpning mot sorgmyggor som ofta angriper julstjärnorna.

Julstjärnan är lättskött om den får stå i ett varmt boningsrum, se bara upp så den inte blir för blöt! Vattna när jorden är nästan torr. Några gånger i veckan är lagom.

Adventsmys Bild: Stars for Europe

 

 

 

Romantiska krukor med vita hyacinter

$
0
0

En sen kväll före jul pysslade jag med att fixa fina krukor för hyacinterna.

Jag målade gamla lerkrukor med överbliven vit färg och letade fram en gammal spetsgardin och ett gammalt hemvävt linnelakan. Med limpistolen var det lätt att fästa tyget på krukorna som sedan pyntades med gamla spetsar som låg i sylådan. Billigt och enkelt!

Lite svårt var det däremot att plantera i krukorna. De blev så lätt smutsiga av jorden, så jag fick dra en plastpåse över tyget. Lite shabby-chic-stil förstås, men jag vill ha krukorna rena! Sedan är frågan var de passar hemma hos mig, men fina blev dom i alla fall, tycker jag!

Spetskrukor

 

DIY Smart hylla för kryddväxter inne och ute

$
0
0

DIY gör det själv för trädgården och köket

Med fina syltburkar och lite tillbehör kan den händige fixa en fin hylla för kryddväxterna. Slangklämmor med band som klipps i valfri längd finns på Clas Ohlson och många andra butiker. Bräda baktill väljer du utifrån din stil. En grånad gammal ”ladbräda” passar in i shabby chic och bondromantik och vill du ha mer nytt och fräscht målar du en slät bit MDF med blank lackfärg. Vitt eller kanske karamellfärger som knallrosa eller neongrönt.

Skruva helt enkelt fast slangklämsbandet i brädan, sätt i burken och dra åt skruven i slangklämman. Bäst passar den här hyllan med kryddväxter i närheten av spisen, men kan också sitta ute, kanske vid altanen.

Idén hittade jag på www.notjustahousewife.net som har många DIY- tips. Alltså Do It Yourself eller på ren svenska : Gör det själv!

DIY för trädgården och köket

När du planterar är det säkrast att lägga lecakulor eller varför inte färgat grus i botten, så du inte dränker dina växter om du råkar övervattna. Den vanligaste orsaken till att inneväxter dör, lär vara övervattning!

Starta våren inomhus med söta primulor!

$
0
0

En riktig vitaminkick mot vintertrötthet ger de färgglada primulorna. Vanligast nu i butik är jordvivorna, Primula vulgaris, som är så härdiga att du kan plantera ut dem i trädgården till sommarn och de återkommer år från år. Primulor är lättskötta och fina trädgårdsväxter som finns i otaliga varianter. Jordvivan finns också som dubbel – otroligt söt! När vi äntligen får vår ute ska jag visa upp dem och andra fina primulor för trädgården.

Skojigt fastlagsris med katter

 

Snart dags för fastlagsriset! Sätt det torrt i en snygg burk med jordvivor. Med  några katter som laddar för Blåkulla blir det lite roligare.

 

 

Senkomna julhyacinter får sällskap av en jordviva inlindad i mossa, och de fina lökarna ger extra vårkänsla. Hyacinterna klarar sig utan jord, men blir kortare. Jag brukar duscha på lökarna emellanåt.Jordviva

Jordvivan är billig i inköp, men behöver för den skull inte bli en slit-och-släng-blomma. Viktigast är att den är konstant fuktig, men den får inte stå i vatten. Vattna på fatet och låt den suga upp vattnet. Undvik stark sol och låt den helst inte stå över ett hett element, så håller den längre. Ge lite gödning då och då.

Jordviva

Lånade bilder kommer från Floradania

 

Sockersöta blommor till Valentine!

$
0
0

Vad kan passa bättre till Alla Hjärtans Dag än den intensivt röda krukväxten Primula vulgaris `Valentine` ur Belarinaserien? Om den sköts om blommar den länge och går sedan att sätta ut i trädgården. Jag hoppas vi kan ta hem Valentine-primulorna till floristutbildningen nästa vecka. Då ska jag hålla mig framme och köpa några till mig själv!

HÄR kan du läsa om skötseln inomhus.

Belarinaserien

Sedan tidigare har jag några Belarina-primulor i trädgården, gulaprikosa, vita, ljuslila och mörklila med vita fransiga kanter. De är härdiga och lättskötta och blommar så vackert på våren och växer gärna i lite lerig, mullrik och fuktig jord. Som hos mig då!

Och många fler jag vill ha sedan jag hittade bilderna hos Skagit gardens!

Alla bilder kommer från skagitgardens.com

Tävling om Nemablom mot ”blomflugor” Värde 105 kr

$
0
0

Har du ”blomflugor” inomhus ligger frösådder och småplantor i riskzonen. Dessa sorgmyggor som flugorna egentligen heter vet inget hellre än att smaska upp rötterna på småplantor. Därför blir det i ett antal veckor utlottning här på bloggen av bekämpningsmedlet Nemablom från Bionema. Helt naturligt och giftfritt. Du blandar helt enkelt med vatten och vattnar ner i krukorna. Läs under fliken tävling högst upp på bloggen om hur du kan vara med och bli en vinnare! Värde 105 kr. Klicka här får du mer info om Nemablom och sorgmyggorna.

Biologiskt bekämpningsmedel

Nematoder mot ”blomflugor”

Dags för tävling igen: Nemablom mot ”blomflugor” värde 105 kr

$
0
0

Jag har en del oönskade flygfän därhemma, då jag ibland vattnar för mycket. Blomflugorna (eg sorgmyggor) trivs inte i torr jord, men då jag är borta över veckorna på floristutbildningen kan det bli lite för mycket vatten när jag vattnar ”för säkerhet”. Sorgmyggorna flyger omkring och söker nya ställen att lägga sina ägg. Jag hade tagit en blomjordsäck ner till källarn där jag skulle plantera om mina krukväxter.

MEN när jag upptäckte några sorgmyggor som spankulerade på den öppnade säcken fick det vara med omplantering. Det är risk att de redan hunnit lägga sina ägg där. Istället blandade jag till en förpackning Nemablom, hällde i och stängde säcken. Så nu kan jag snart sätta igång med mina pelargoner. Inte har jag många, men desto finare sorter som jag vill ska växa och bli fina utan några oönskade kryp.

Läs under fliken ”Tävling” högst upp på bloggen om hur du kan vara med och kanske vinna Nemablom! Värde 105 kr. Klicka här får du mer info om Nemablom och sorgmyggorna.


Påskinspiration i milda färger

$
0
0

Klart vi vill ha gult som lyser ikapp med solen när vi snart firar påsk. Men dessa påskreden i milda färger är ju för gulliga! Missa inte den sista bilden med den spejsade grästuvan!

 

Påskrede 3

Påskrede2

Påskrede 1

Påskrede på stam

Bilder från FloraDania.

Söta balkansippor från kruka till rabatt

$
0
0

Första gången jag såg balkansippa, Anemone blanda, var i Enköpings parker i maj för några år sedan. Stora mattor med dessa söta sippor! Guiden berättade att det var tänkt att sipporna skulle dra blicken till sig så man inte skulle se allt det skräpiga i perennplanteringarna. Löv och nerklippta gamla perenner ser inte så kul ut innan det börjar skjuta skott. Men precis som i naturen dras blicken till en vacker vårblomma och resten reflekterar man inte över.

Anemone blanda Balkansippa

Jag har aldrig lyckats med balkansippa, då jag satt lökar på hösten, men i år hoppas jag att de ska kika upp. Jag blötlade lökarna innan de sattes i höstas så tidigt som möjligt. Om en månad eller två blir det spännande att se!

Balkansippa groddar i kruka

För säkerhet tog jag undan några lökar och satte i en kruka som åkte ner till matkällarn, Jag tänkte som så, att om de först blommar inne, och jag sedan planterar ut dem på försommaren, så har de säkert etablerat sig före hösten. Jag vet att balkansippan växer i Umeå, så jag ger mig inte. Det SKA gå!.

DSC_0059 DSC_0058

På Blomman i Själevad, där jag nu praktiserar kan man köpa både vit och blå balkansippa i kruka – för den som vill testa sipporna i trädgården, och redan nu få vårnjutning inomhus!

Trend och retro i blomstervärlden

$
0
0

Vad härligt att blommigt är tillbaka! Jag blev så glad när jag nyss hörde en tjej, betydligt yngre än mig, säga : Jag älskar dahlior och pioner! Just de två har funnits i min trädgård så länge jag minns. Jag har alltid älskat de stora blaffiga blommorna. Inget sparsmakat här! Och nu börjar jag bli inne. Sedan är man ju olika, varför ska man alltid följa senaste mode? Toffelblomman är också tillbaka, jag minns att min farmor hade sådana. Och DET är länge sedan. Toffelblomman passar faktiskt ute, den tål både lite frost och regn. I en samplantering med penséer och alunrot, kanske.

Toffelblomma

Tidningen Blomsterbranschen säger att denna vår är det aprikos, korall och brända gyllene toner som gäller. På fönsterbrädan står det primula och ranunkel och i utekrukan bli det krusiga penséer. Men hör och häpna! De spår att ananas, palmer och exotiska fåglar kommer som detaljer och i mönster och plisserade kjolar kommer vi att bära. Det verkar som att tanten är tillbaka! Och med de tropiska influenserna tänker jag osökt på hawaiiskjorta – det var länge sedan man såg en sådan!

Ranunkel

Vår floristlärare säger att det alltid är tre trender på gång samtidigt – ja det är väl för att vi är olika! Det sparsmakade är på återgång, snart åker panelgardinerna ut och vitt är inte lika hett längre. Men gillar man vitt, så fortsätt då. Hon berättar också om en del i hennes kundkrets som alltid ville ha fem vita liljor till helgen, numera vill ha fem vita prärieklocka. Och visst är de söta. En helt perfekt skapelse! Finns i flera färger, mörklila tycker jag bäst om.

Prärieklocka Eustoma

 

 

 

Orkidéer i massor och massor och …

$
0
0

DSC_0169

Mer än tulpaner fanns på Keukenhof i Holland. I fyra jätteväxthus fanns det fantastiska utställningar där de duktiga holländska odlarna visar upp sina allra bästa plantor och snittblommor. I orkidéväxthuset fanns så mycket och så många sorter som jag aldrig någonsin sett. KLICKA HÄR så kan du läsa min artikel i Tidningen 7 och se färgsprakande bilder från Keukenhof utanför växthusen!

Vit vägg av brudorkidéer

En soffa full och en hel vit vägg av brudorkidéer och en jätteljuskrona av orkidéer. Helt vansinnigt mycket. Jag kan säga att jag trivdes, speciellt bredvid min dyra favorit Vandaorkidén. Jag har faktiskt en sådan hemma i mitt fönster också, men det dröjer tills den blir lika fin som på bilden. Visst är färgen helt underbar!

DSC_0158

Utställningens kreatörer var idérika, men det är klart; hade man fri tillgång till blommor som här skulle det gå att göra mycket. Ett antal skyltdockor i växthuset var alla klädda i blommor men i olika kombinationer. Denna dockas klänning var gjord av äggskal.

DSC_0156

På balkongen hängde gudalikt vackra blommor som jag inte vet namnet på. Är det någon läsare som vet?

DSC_0174

Och till sist den vackra ljuskronan.

Ljuskrona av orkidéer

Rena dyngan!

$
0
0

Bästa gödselvattnet gör jag av gräsklipp som jag lagrat sedan förra året i svarta sopsäckar. Under lagringen sjunker gräsklippet ihop och blir mer som dynga. Och luktar därefter. Med rejäla gummihandskar går det ändå att hantera. Naturligt och ekologiskt blir det.

Gräsklippsgödsel

Gräsklippsgödsel

En tvättpåse av det slaget man använder till ömtålig tvätt , BH och dylikt, fyller jag med gräsklipp och lägger påsen i en hink med vatten. Vid vattning av exempelvis krukväxter och urnor doppar jag ner vattenkannan och tar en skvätt och fyller sedan kannan med vatten. Därefter är det bara att fylla på vatten i hinken allt eftersom det sjunker. Till slut är det så utblandat att det inte behöver spädas. Detta gödselvatten använder jag bara till uteväxter, ifall det fortfarande skulle lukta efter utblandning.

Gräsklipp är det ultimata gödslet, Det innehåller all näring växterna behöver. Fler inlägg om det kommer…

Fuchsia ´Holly´s Beauty´

Fuchsia ´Holly´s Beauty´

Och fuchsian i farfars gamla strömmingstunna tackar med att blomma. (Riktigt gammal är tunnan säkerligen, själv har jag ju även hunnit bli farmor)

 

 

Viewing all 161 articles
Browse latest View live