Quantcast
Channel: Krukväxter – GladiGrönt
Viewing all 161 articles
Browse latest View live

Nya hängpetunian ´Night Sky´- precis som en natthimmel!

$
0
0

Kul med nyheter! Tack vare kundernas önskemål får jag upp ögonen för många nya växter – nya åtminstone för mig. Som taggfria krusbär, revfria jordgubbar och nu petunian som är som en natthimmel med stjärnor och något stjärnfall här och var. Finns stora plantor från 65 kr och stora amplar för 175 kr. Kombineras gärna med vit Bacopa, snöflinga, som nu finns för bara 35 kr, rosa och blå brukar vi också ta hem.

 Night Sky´ petunia

Night Sky´ petunia

Karamellfärgad Millon Bells var poppis ifjol så den finns också för alla som har svårt att välja färg. I krukan finns både gul , röd och blå! Fjolårets fina kaskadpelargoner är efterfrågade, och står nu i växthuset i väntan på lite sol och värme. Några Calliope Dark Red, även kallad kärlekspelargon på grund av den mörkröda sammetsaktiga färgen står också och väntar på sin nya ägare.

´Night Sky´ med strimmor av stjärnfall

´Night Sky´ med strimmor av stjärnfall


Tre tips för att plantera i ampel och kruka

$
0
0

En del började plantera för en månad sedan eller mer, och andra, liksom mig, har inte kommit till skott förrän nu. Biokol i ampelTips 1 är att blanda något fukthållande i jorden, då krukor torkar ut fort i sommarsolen. Ja, den lyser med sin frånvaro just nu, men sparar sina krafter till längre fram, hoppas jag. Förr köpte jag ett vitt pulver och blandade i jorden, men nu har jag gått över till biokol som dessutom innehåller mycket gödning. Näringsberikad kol som också är bra att blanda i trädgårdsjord, det kolsvarta jag har i handen på bilden. Bara att blanda ner i jorden. I trädgården kan man till och med bara lägga på jordytan och daggmaskarna tar hand om det. Förra sommaren växte det både bra i mina krukor och jag behövde inte vattna ofta trots att krukorna hängde under tak. I år ska jag blanda ner i i trädgårdslandet och testa biokolen där.

Tips 2 är att välja bra jord. De gula säckarna, ”Vår egen jord”, från Weibulls, räddade många växter förra sommaren. De flesta av mina krukor får stå under bar himmel, och med så mycket regn som i fjol otrivs en del växter. Till exempel Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum, vill inte stå blött. Törnrosa trivdes så till den milda grad och växte flera meter. ”Vår egen jord” är väldränerad med små lecakulor och grov struktur och innehåller både snabbverkande och långtidsverkande näring. I krukans botten har jag lagt större lecakulor. Avrinningshål behövs ändå.

Chrysan i utekrukor

Tips 3 har jag inte använt så mycket förr, men en trädgårdsvän berättade att när hon planterar krukor brukar hon strö Chrysan över jorden, hon liknar det vid att krydda. På förpackningen står att 1 tsk räcker hela sommaren till en liten kruka, men att krydda anrättningen som hon gör brukar ge bra resultat. Chrysan ska blandas ner i jorden och innehåller till stor del organisk – naturlig  – gödsel, något som alltid är bra. Äkta vara slår allt. Nästa inlägg om plantering blir om träd och buskar, några enkla men effektiva tips. Och lite om ympning ska jag också berätta.
Törnrosas kjortel

Som jag berättat tidigare har två stora Törnrosa övervintrat i tvättstugan, där de klättrat längs tvättlinorna. Nu är de på väg ut, men blir nog ledsna när jag klipper bort så mycket. Jag får se upp så inte hela vinterns möda förstörs av lite slarv nu.

Blommande Kreta

$
0
0

Förra veckan var vi på Kreta, så det blev lite glest med inläggen, men nu har jag massor av fina bilder. Man känner igen många blommor som vi här odlar som ettåriga. På Kreta växer de längs vägkanterna utan skötsel. Till exempel Blomman för dagen, som blir mer som ett ogräs. Ett vackert sådant.Blomman för dagen Kreta

Kanna har jag i trädgården, men de måste tas in för vintern, precis som dahlior. De jag har i trädgården är inget att visa upp, då de haft för torrt. Vi fick vattningsförbud mitt i varma juli och då de kom sent i jorden hann de inte etablera sig i tid.
DSC_0193

På Kreta var de 1,5-2m höga. Har vuxit på sig under många år förstås…
DSC_0188

Uppe i bergen stannade vi till vid en trevlig taverna och köpte kaffe. En härlig utsikt från fikabordet också.
DSC_0296

Upp mot gatan såg jag en trevlig vy. En gammal man satt på en stol och tittade efter eventuella händelser. Typiskt för medelhavsländerna med gamla gubbar som sitter på rad och iakttar omgivningen. Ser kul ut. När jag började fota reste sig mannen och gick och satte sig i bilen. Kolla in bougainvillean i lila och vitt som slänger sig upp i trädet!Bergsby träd med bougainvillea

Mer finns att berätta från veckan, besök i Botaniska trädgården, fina klosterträdgårdar, stränder mm. Kommer…

 

 

Citrusväxterna in!

$
0
0

Förra natten var det bara en halv plusgrad så nu har vi tagit in citrusväxterna. Kalamondin – ser ut som små clementiner – börjar bli jobbig att baxa in och ut, den liknar nu mest en buske. Men nu när den varit fri från sköldlöss länge, utan några gifter, känns den värdefull. Den blommar för andra gången i sommar och får nu sprida sin väldoft inomhus. Även små gröna kartar finns och massor av knoppar. Mycket brukar rasa när de kommer in i den torra rumsvärmen, så det gäller att passa med vattning.

Kalamondin miniapelsin

Kalamondin miniapelsin

Ett litet citronträd, som kommer att ge riktiga citroner, har vuxit på sig i sommar. Den fick stå i karantän i ett eget rum när jag köpt den i vintras, för ofta följer det med äckliga sköldlöss som kan gömma sig bra länge innan de slår till. Sedan kan de även sprida sig till orkidéerna och blir riktigt svårutrotade. Inga sådana rackare har visat sig så nu får den det nya trädet samsas med de andra citrusväxterna. HÄR kan du se de liknande ullössen, små monster på min finaste brudorkidé. Att äta citronerna får vi vänta med, då det kan ha använts en del otrevliga gifter vid uppodlingen och kan finnas kvar i växten och jorden. Citrusväxterna brukar trivas bra i vardagsrummet vintertid, längs med hela fönstret har jag lysrörsbelysning och sommartid står de ute. Ett växthus hade varit fint att ha dem i, men det går ju ändå!

Apelsinblomsdoft!

Apelsinblomsdoft!

 

Förbereder nästa sommar…

$
0
0

De fina tofsliljorna tål inte vintern. Såklart, då de kommer från Sydafrika, så nu får de sin viloperiod inomhus. Då de växer i små krukor är det enkelt att lyfta in dem. Nu får de stå i tvättstugan tills bladen torkat in, som jag då klipper bort och sedan in i matkällaren. Det är små lökar som överlever och blir åter fina blommor nästa sommar.

Eucomis autamnalis, tofslilja

Eucomis autamnalis, tofslilja

En lättskött blomma med både vackra blommor och ljusgröna breda blad. Liknar små ananas med sina tofsar, men så är det engelska namnet Pineapple Plant. Bara 30 cm hög och blommorna blir så småningom vackra ljusgröna frökapslar.

Bordsdekoration med inköp för 39 kr

$
0
0

Det är lätt att göra en maffig dekoration i oasis om man köper massor av fina blommor, men roligare att lyckas med mest vad som finns hemma. Jag klippte lite från en vit ljung som stod vid ytterdörren och köpte en krysantemumkruka. Blommor, knoppar och bladen från den räckte långt. Det är fint med vitt till Allhelgona tycker jag. Varje stjälk delade jag i flera på längden med något blad på varje. En så här smal dekoration blir fin med bara låga växter. Jag har skurit till några cm tjocka oasisplattor och satt i hållare av plast. Två rektangulära hållare har jag tejpat ihop inunder för att få längden. Hållare av olika slag finns att köpa i blomsteraffärer. De går att återanvända ur många gånger som helst. Eller använd ett lågt fat från köksskåpet. För att hålla nere ljungstjälkarna tryckte jag ner dekorationsnålar, både med vit pärla och diamant. En liten silvrig ljuskopp som stod på bordet passade in. Bara att trycka ner hårt i oasisen.

Allhelgonadekoration med ljuskopp

Allhelgonadekoration med ljus

I vanliga fall har jag mycket blommor i trädgården, men nu i kylan finns ändå det som är användbart. Tujan ´Smaragd´ har fin grönfärg så korta kvistar av den fick dölja kanten på oasishållarna. Purpurapeln ´Profusion´s mörkröda miniäpplen var fortfarande fräscha och praktspirean ´Candellight´ har kanelbruna fröställningar som är användbara. Några stjälkar från en krukväxt med runda gröna blad, jag tror det är en sorts Peperomia, fyllde upp. Det blev mycket spret av tujan, så de runda bladen lugnade ner det hela. Den här idén kan du återanvända till advent och jul och välja de färger du vill ha då. Om du inte låter oasisen torka ut går den att vattna upp och återanvända flera gånger, men stick inte i samma hål utan lite bredvid. Tänk bara på att hålla formen och försök dölja oasisen med blad så den inte syns. Tuja eller andra barr och fröställningar liknande spirea går att använda så länge du kan komma åt dem, och några blad kan man alltid norpa från en krukväxt. Till advent kan det vara kul med tomterött, eller tomatrött skulle man kunna kalla den klassiska julröda färgen. Bara att byta ut de vita krysantemum mot andra röda blommor som går att hålla låga. Germini skulle var fint, de är som Gerbera fast mindre i storlek. HÄR får du se massor av Gerbera från min Hollandsresa!

Bordsdekoration med krysantemum och ljung

Bordsdekoration med krysantemum och ljung

 

Minns i november… Afrikas blå lilja

$
0
0

Nu står alla krukor med Afrikas blå lilja, Agapanthus, inomhus. De som vissnat har jag klippt ner, de andra får behålla bladen ett tag. Snart ställer jag in dem i matkällaren där det blir så svalt som 4 grader under vintern. Det sägs att den låga temperaturen är viktig för blomningen. I somras klämde jag ihop alla värmeälskande krukväxter på sommarstugans solsida, då jag ännu inte har något växthus där (fast det är på gång). Det blev en medelhavshörna med passionsblomma, citrusväxterna Calamondin, citron och kumquats, en liten bananplanta, pelargoner ( som egentligen kommer från Sydafrika), körsbärstomater och så den söta rosenskäran och andra sommarblommor. Alla blåa krukor jag kunde hitta gav lite mer medelhavskänsla.

Medelhavshörnan

Medelhavshörnan

Några vita Agapanthus har jag också men de blåa är favoriter. Varje liten blomma är ett underverk och när alla blommor vissnat blir det en boll med fina frökapslar.

Afrikas blå lilja

Afrikas blå lilja

Den ljusgula rosenskäran blev en favorit förra sommaren, så den kommer jag att fortsätta med varje år. Jag återkommer till det igen – visst är det fint med ljusgult och blått!? Håll koll på söndag, då kommer tävling om en härlig chokladbok!

Rosenskära , Cosmos bipinnatus ´Sunset Yellow´

Rosenskära , Cosmos bipinnatus ´Sunset Yellow´

 

 

Julblommor 1: Tre trick som hindrar amaryllis att tippa

$
0
0

Adventstidens finaste blomma och lättskött dessutom, förutom att den tippar så lätt ikull. Så även för mig häromdagen, fast jag såväl vet vad jag borde göra, men inte gjort i tid. Jag hade tur då inget blev förstört. Nu har jag stagat upp den på ett enkelt sätt. Det finns fina stöd att köpa men med en vanlig gröna blompinne går det också, speciellt om man är ute i tid. Tricket är att sticka pinnen ner genom löken, det tål den, men inte precis i mitten förstås. Finast om man binder med dekorativa band, men jag tog bara vanlig grön bast som man har till att binda buketter.

Stötta amaryllis på enkelt sätt

Stötta amaryllis på enkelt sätt

Vattnar man mycket blir stjälkarna långa och ranka, så håll jorden på torrare sidan. Fast torr jord väger lite, och då kan plantan också tippa. Det kan du uppväga med att sätta den i en ytterkruka av keramik som är tyngre än plastkrukan den är odlad i. Skulle det ändå gå åt skogen och du har ett knippe avbrutna amaryllisklockor kan du snitta dem och sätta i oasis som en fin dekoration. Den här fina bordskransen var lotterivinst på Höga Kusten Fritidsodlares julfest.

Amarylliskrans

Amarylliskrans

HÄR kan du få fler pyntidéer från den kvällen. Och HÄR kan du se amaryllisdekorationerna vi gjorde en gång på floristutbildningen inför en julkonsert i kyrkan. Det finns nog ingen ståtligare julblomma än amaryllis!


Julblommor 3: Så håller sig hyacintbuketten längre och doftar som mest eller minst

$
0
0

Hyacint i kruka är julens blomma helt klart, så att ta steget till buketten är inte långt. Tillsammans med silketall blir det en härlig vinterbukett. Jag fick tag i så fina ljus- och mörklila sorter, inte behöver allt vara rött den här tiden!

Snitthyacinter med silketall

Snitthyacinter med silketall

Alla lökväxter drar iväg om de får för mycket vatten, så även hyacint. Därför snittade jag inte stjälkarna alls när jag kom hem med blommorna. Lökväxter kan dra vatten ganska bra ändå. Och ha bara 5 cm med vatten i botten så kan de inte suga åt sig så mycket. Några av blommorna verkade slå ut dåligt så dem gav jag ett snitt efter några dagar. Man får helt enkelt hålla lite koll. På de flesta snittblommor ska man göra ett snett snitt för att de ska suga vatten bra, men lökväxter skär man bara rakt av. Att byta vatten varannan dag är alltid bra, annars bildas bakterier i vattnet som förkortar livslängden. Och om du ställer blommorna svalt nattetid håller de längre. Eller kanske på dagen istället, för dig som jobbar dagtid.

Julmys med hyacinter i vas

Julmys med hyacinter i vas

En del tål inte doften, då väljer man vita hyacinter och vill man frossa i hyacintdoft väljer man blå. Ibland finns det också en doftmarkering på förpackningen. Hyacinter växer vilt i Turkiet och Syrien, där de blommar på våren, precis vad de gör även här på friland.  Du gräver bara ner lökarna på hösten på samma sätt som andra lökar. De brukar klara vintern men blommar som finast första året. Så här blommade det i Holland när jag var där med floristklassen.

Läckra färger på hyacinterna i Keukenhof, Holland

Läckra färger på hyacinterna i Keukenhof, Holland

 

Julinspiration florist del 12: Silver och vitt

$
0
0

Några härliga bilder från Nordviksfloristerna julen 2013. Med enkla medel kan det bli något extra. Till exempel kan en liten julros bli så här gullig med en brun kvist, lite glaskross och massor av fusksnö! Den fäster man med spraylim, eller vanlig hårspray kan duga, men den tål inte fukt lika bra.

Julros, Helleborus

Julros, Helleborus

Julrosen går att plantera ut i trädgården till våren, där brukar den blomma tidigt, ibland medan snön ligger kvar, men det svåra är att klara den inomhus tills den går att sätta ut, för den trivs bättre med snö och kyla än med inomhusvärme. Men hela helgen är den fin.

Julros

Julros

En minigran i ett högt glas med vit mossa och så fusksnö igen och några pärlor. Och vita orkidéer hör väl julen till, de är också lätta att få till omblomning varje jul. Mina orkidéer brukar blomma som bäst mitt i sommaren och så till jul.

Vintervitt och vintergrönt

Vintervitt och vintergrönt

En enda multiflorahyacint, som kommer med flera blomstänglar lever upp i fint sällskap av julkulor, barr och kottar. Och en snygg kruka förstås. Hyacinterna är finast som små. Vattning med bara pyttelite vatten kan hålla tillbaka dem.

Multiflorahyacint blomar länge med många små blommor

Multiflorahyacint blommar länge med många små blommor

Julen kan vara röd och rustik, med kottar, kanel och granbarr, eller silver och vit som dagens bilder, eller mustiga färger med koppar och guld, en trend som var lite starkare för några år sedan, men fortfarande hänger med. HÄR hitta du ett inlägg om det. Bara att välja variant! Om du skriver julinspiration florist i sökrutan uppe till höger finns många fler tips sedan förut.

Silver och vitt till jul

Silver och vitt till jul

Julinspiration florist 13: Häng upp amaryllisen!

$
0
0

Amaryllis går att använda på många sätt, idag har jag prövat något jag aldrig gjort förut. Spolat bort jorden, klippt bort rötterna och hängt den upp och ner. Sedan behöver jag inte göra något mer, för blommorna får allt de behöver från löken. Amaryllis blir lätt lång och tippar, men nu får den inte mer vatten och växer bara lite. till. HÄR finns tips för att binda upp den om du ändå vill ha den stående som vanligt.

Hängade amaryllis

Hängade amaryllis

Jag har bara knutit ett vackert band inunder löken, samtidigt drog jag fast en kvist Grevillea, som legat med julpyntet sedan förra julen. Den är lika bra torkad som färsk. En extra rosett av bandet har jag fäst med en pärlnål. Löken tål att sticka i ytligt, men jag undviker att sticka igenom själva stjälkarna i mitten. Några paradisäpplen fäste jag med ståltråd och så är det bara att hänga upp. Bara attnjuta och ingen skötsel!

Den dekorativa amaryllislöken tillsammans med paradisäpplen

Den dekorativa amaryllislöken tillsammans med paradisäpplen

Julplantering i ugnsform från IKEA

$
0
0

Jag hittade så fina formar på IKEA. De liknar gammaldags emaljerade kärl, men är moderna ugnsformar med teflon. Nu har formen blivit en blomkruka till de nya mini-amaryllisarna som är så söta och sirliga. Lökarna är små så de rymdes i formen och jag har packat stenkross runt lökarna så de inte ska tippa. Jord klarar de sig utan då de inte behöver mycket vatten som kan ge gängliga blomstänglar.
julplantering-i-ikeaform

Echeveria, taklök,  behöver inte heller vatten utom någon enstaka gång, så de står på stenkrossen och mossan har jag fäst runt om med märlor, ståltrådsbitar böjda som ett U. De tåliga taklökarna passar till mycket, exempelvis kan du sätta dem på blomsterpinnar och blanda in i en bukett, eller sätta dem på en krans. Ta bara bort jorden och runt roten vrider du fast en ståltråd som blir ett ben att sticka i kransen eller snurra fast taklöken på blompinnen.

ste_3330

Echeveria

Plättar i luften, Muehlenbeckia, får inte torka ut så den får växa med jord i sin egen hörna, men hyacinten framför kan jag glömma med vatten nu när den kommit en bit på väg. Den är alltid finast som knubbig och låg.

Plättar i luften slingrar sig fint runt de andra växterna

Plättar i luften slingrar sig fint runt de andra växterna

När man är trött på planteringen efter jul är det bara att tömma formen och köra den i diskmaskinen, så finns det en bra ugnsform att hitta i köksskåpet! PS. Söndagkväll startar tävlingen om 3 fröpaket från Impecta! DS.

Mini-amaryllis

Mini-amaryllis

 

Nyårsblommor: Vita hyacinter i bakform

$
0
0

Till nyår är det alltid fint med vitt som omväxling till det röda. Fast julen varar ju till Tjugondag Knut, så det röda får nog också hänga med på nåt hörn. Jag hade några vita hyacinter kvar i källaren, så de blev en fin bordsdekoration.

Hyacinter i bakfrom

Hyacinter i bakform

I höst när loppisen hade rea fann jag några bakformar för 1 kr styck. Det säger man ju inte nej till. Man behöver ju inte baka i dem! Den ena i koppar var riktigt snygg, så nu blev den ett blomfat. Mellan hyacinterna tryckte jag ner blötlagda bitar av oasis och la mossa ovanpå.

Hyacinternas lökar är så dekorativa så dem dolde jag inte med mossan

Hyacinternas lökar är så dekorativa så dem dolde jag inte med mossan

Både lite lingonris och blåbärsris som följt med mossan, fick dekorera och runt kanterna la jag mossiga små kvistar. En del kvistar stack jag ner i mossan, andra direkt i hyacintlöken, så de sitter stadigt.

Mossiga kvistar blir fint

Mossiga kvistar blir fint

Klockor av vit alströmeria stack jag genom mossan och in i oasisen, det känns lite som ängskaraktär och när hyacinterna blommat över – det går fort – finns det blommor kvar. Några kopparstjärnor tar igen formens färg.

Formens hål är en fin detalj

Formens hål är en fin detalj och alströmerians bruna prickar matchar kopparfärgen

Brudorkidéer i golfbollar?!

$
0
0

Mina brudorkidéer blommar nu fint mitt i vintern, så jag valde de bästa vita och fixade med ytterkrukor och annat, så har jag dekorationer som kan stå till långt efter jul. De häftiga ytterkrukorna köpte jag för flera år sedan, när vi på floristutbildningen hade kände Niklas Jensen som gästlärare. Det var en kille som kunde sin sak, men så hade han fixat blommorna till många stora evenemang som prinsessbröllopen och dopen. Jag såg just att han hade precis den här krukan med en snygg dekoration på sin FBsida. Så fick jag inspiration att fixa med mina.

Brudorkidéer passar bra efter jul

Brudorkidéer passar bra efter jul

Ja, jag erkänner – jag har inte fått bort julen förutom just här på bardisken, som vi kallar den, fast vi inte brukar ha bar. Däremot dukar vi här upp julbord, buffé och även middag när vi har bjudning. Den är i två våningar så det ryms både blommor, ljus och mat. Granen står så fin och grön fortfarande, men för varje tur ner till källaren bär jag med mig lite julgrejor.

Runda former - som golfbollar!

Runda former – som golfbollar!

Jag tänkte inte på att krukorna liknar gigantiska golfbollar, förrän några gäster undrade om jag lånat sonens golfbollar! Snygga är de i alla fall. Den runda formen fick styra, så silketallen som självmant hänger passar in och även de vita krullarna. Orkidéernas runda blomklockor och blad och även mossan har lite rundad form. Den vita färgen är genomgående, men viktigast är faktiskt att man följer den dominanta formen, för att få ett bra resultat.

Blommor med runda former i runda krukor

Blommor med runda former i runda krukor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pollenfri favoritamaryllis med vårkänsla

$
0
0

Det sägs att pollenet är orsaken till allergi, såväl från julstjärna som amaryllis som många av oss gärna skaffar hem till jul. Julstjärna har jag skippat senaste åren men amaryllis vill jag inte offra. Den här dubbla ‘Alfresco’ har inga ståndare – alltså inget pollen. Den doftar så gott, men lite svagt och doftande blommor verkar jag tåla som tur är! Och ´Alfresco´ passar lika bra nu som till jul. Med sina gröna skiftningar tycker jag den har mer vårkänsla är julstämning.

´Alfresco´amaryllis pollenfri

´Alfresco´amaryllis pollenfri

En specialistläkare inom allergi tyckte jag skulle tömma huset på blommor. Vadå jag? Vara utan blommor? Det finns inte på kartan! Vissa blommor skulle gå, orkidéer kunde han godkänna och amaryllis skulle vara en godkänd julblomma. Det flesta har dock mycket pollen, men sådana som ´Alfresco´ måste vara säkra. Och ståndarna går ju att klippa bort, på de vanliga sorterna. Någon sa också att julstjärnan blev snällare, om man tog bort de små gulröda knopparna som sitter i mitten av de röda högbladen. Man får prova sig fram, och ju mer man slipper avstå, desto bättre.

`Alfrecso´ är så fin med de gröna skiftningarna, mot det krispigt vita

`Alfrecso´ är så fin med de gröna skiftningarna, mot det krispigt vita

Är man känslig för pollen så är överhuvudtaget fyllda blommor att föredra. En del har inga ståndare som ´Alfresco´eller så är de inträngda av massor av kronblad. Sommarens vackra liljor brukar ha mycket frömjöl, men denna annorlunda skapelse är utan ståndare. Ovanliga kronblad, lite tjocka, nästan som suckulenta. En fördel med pollenfria liljor är att man slipper de fula fläckarna på duk eller plagg som pollenet ger. Svårt att få bort, men det finns knep. HÄR kan du läsa om det.

´Red Twin´ pollenfri lilja

´Red Twin´ pollenfri lilja

 

 

 


Gör romantisk dekoration av julblommorna

$
0
0

Av överblivna julblommor som amaryllis och hyacinter kan man göra en fin blomsterdekoration som inte alls känns julig. I en låg glasskål med vatten la jag tre avklippta amaryllisklockor. För att de inte skulle tippa ikull satte jag dem i små blötlagda oasisrundlar, som jag skurit ut ur ett rosa block. Det finns oasis i olika färger, inte bara den mörkgröna, och ibland även färdiga rundlar. Genom glasskålen skimrar nu det rosa fint tillsammans med flytande ”iskristaller”.

Överblivna julblommor blir ny dekoration

Överblivna julblommor blir ny dekoration

De gröna philodendronbladen har klarat sig ända sedan dan före jul då jag gjorde min traditionella stora julbukett. De bladen verkar nästan ha evigt liv! Några vita hyacinter kommer med fler stänglar så de blev en fin slinga runt dekorationen.

Slinga med hyacintklockor

Slinga med hyacintklockor

Bara att plocka loss klockorna och trä upp dem på silvertråd, en och en. Här har jag använt den tunnaste tråden, kallad myrtentråd, som finns i flera färger.

Hyacintklockor på silvertråd

Hyacintklockor på silvertråd

Sedan ett varv runt varje klocka med tråden så sitter det bra.

Hyacintklockor fästa på tråd

Hyacintklockor fästa på tråd

Så blev mitt inlägg som skulle kommit igår, men jag hade bestämt att först skulle jag jobba med min kursredovisning. Annars blir det lätt att bloggen går före som känns mindre krävande. Och inte hade jag orkat plocka ihop den här dekorationen heller. Jag var så matt efter magsjukan, så orken räckte inte för mycket av kursen ens, men nu är jag på banan igen. Redovisningen är nästan klar för sista delen, så nu får jag blogga igen! Så följ med och se vad som händer under den nya växtsäsongen, för den börjar så fort jag rotat fram fröpåsarna!

Dekoration med amaryllis och hyacinter (1)

Det växer något i tvättstugan! Och mer blir det!

$
0
0

Törnrosas kjortel har klarat vintern i kalla tvättstugan under en belysning. En del revor har vissnat medan andra verkar tycka tvättlinorna är en bra spaljé att klättra på. Nu smular jag ner de vissna bladen och klipper de döda revorna i bitar och drar ut. Törnrosa är en mästare på att slingra, så det är inte lätt att få bort allt. Lite gödselvatten få plantorna också för nu är det ny säsong på gång!

IMG_3594-e1484840026402-650x499

Rhodochiton atrosanguineum, Törnrosas kjortel

Massor av frökapslar hittade jag inne bland bladen. Som små torra ballonger. Jag har inte tittat till så noga, men de torde ha funnits i höstas och sedan växt på sig tills revorna vissnade och nu kan jag skörda. Det kan hinna bli frön redan ute på hösten, men att ta in blomman ger garanterat frön att ha till nästa sådd. En kapsel kan innehålla mer än 30 frön, som kostar sin slant att köpa. Minst en femma styck brukar fröna kosta. En sorts självhushållning, det här också!

,,

I den cerisa kjolen som blir kvar när den mörka blomtratten fallit utvecklas ofta sådana här frökapslar.

Nu är frågan vad jag ska göra med så mycket frön. Först nu provså och kolla grobarheten som brukar vara bättre än köpta frön. Och färska de de sannerligen. Sälja på trädgårdsföreningsträffar, kanske, och ett perfekt tillfälle är när mina trädgårdskurser kör igång. Vi brukar ju träna på att så, och det är kul att ha många frösorter att välja på. Perennfrön har jag samlat, chilifrön och tomatfrön, och en fröfirma kommer att sponsra. Så oj, vad vi ska så! (Alla frön kommer att ingå i kursavgiften) Den som vill köpa en påse – skriv bara i kommentarer eller maila. >10 frön för 20 kr.

Fröna ska sås ytligt med ingen jord alls över, däremot en tunn plast. Ljus och 25 grader varmt befrämjar groningen.

Fröna ska sås ytligt med ingen jord alls över, däremot en tunn plast. Ljus och 25 grader varmt befrämjar groningen.

Snart kommer info om kurserna, först ut är grundkurs (där vi bl a sår och mycket annat), sedan blir det kurs i trädgårdsdesign och så längre fram beskärning och ympning av fruktträd. Det är önskat både att göra sitt eget äppelträd med ympning och att ympa på befintligt träd. Jag får se hur långt tiden räcker. I år ska jag i varje fall inte åka iväg själv på kurs, utan nu är det dags att dela med mig till andra vad jag lärt. Och nu när jag har mitt fina Grönt Kort-bevis i fruktträdsbeskärning ska jag ha tid att utöva det själv också! Kurs i blomsterbinderi är också önskat så det finns i minne. Kul med efterfrågan, så förr eller senare ska det bli av!

Törnrosas kjortel

Törnrosas kjortel

 

Bästa växtbelysningen är billig!

$
0
0

Jag ser att många i Facebooks trädgårdsgrupper undrar över vilken växtbelysning man ska skaffa. Nu är det snart dags att driva upp småplantor och då behövs det extraljus. Därför återkommer jag med mitt bästa spartips. Det finns mycket som är bra, men dyrt. Nyaste LEDbelysningar, små hyllor med inbyggd belysning, speciallysrör mm. Kostnaden brukar vara hög, speciellt i förhållande till storleken på odlingsytan. Min billiga variant behöver inte alls vara ful. Till och med i TV-rummet ovanför orkidéerna har jag sådan. Jag har ställt den på timer och kan välja att den ska lysa annan tid än när vi sitter vid TVn (inte så ofta för mig i och för sig). Annars tycker jag det är rätt mysigt att ha tänt då också.

Orkidéfönster med belysning

Längst upp i fönstersmygen skymtar smala vanliga lysrör. Man tänker inte ens på dem när de är släckta. I ett annat rum har vi extra höga fönster, så där har vi satt en snygg blomhylla, typ fönsterbänk, längs hela fönstren på halva höjden ungefär, och där under likadana lysrör. Här kommer de närmare växterna så det går också att odla småplantor. Ovanpå hyllan ställer jag sådant som nöjer sig med dagsljus, så ryms det dubbelt så mycket. Nu finns det inte mycket där, men om två månader så! Alltså helt vanliga lysrörsarmaturer funkar, de billigaste man kan tänka sig. Själva lysrören kan vara dem vi använder i bostäder, med varmt ljus. Eller så skaffar man dagsljuslysrör som har blåaktigt sken. Men tester visar att det inte är någon större skillnad i resultat, det viktiga är att det är mycket ljus. Speciella växtlysrör och växtlampor ger inte heller bättre resultat.

växtbelysning med lysrör

Man räknar att det behövs 100 w lysrörsljus per m2. Häng armaturerna i kedjor från taket (några krokar syns knappt) så går det att höja eftersom. 20-30 cms höjd ovanför plantorna är bra. Har du en lagerhylla kan du göra som här, där jag monterat belysning under varje hyllplan i min gamla hylla. Lysrören är energieffektiva och kostar inte mycket i inköp, så sammanlagt blir det billigare än en modern LEDbelysning. Och du kan kosta på dig att belysa en större yta! Bilden är gammal – än har jag inga sådder på gång!

Min växtbelysning i källarn

Jag kommer också att använda lysrörsbelysning i mitt nya växthus. I fuktigt växthus bör man ha kapslat, alltså sådant som inte tar in vatten och en jordfelsbrytare, då är man alltid på säkra sidan. Inomhus kan du ha vanliga inomhusarmaturer. Jag kom över ett parti sådana och jag behöver inte alla, så de överblivna säljer jag bort. Det blir i första hand deltagarna i trädgårdskurserna som får chansen. Blir det sedan nåt kvar kommer info här.

 

 

Knepen för att så Törnrosas kjortel (så hon vaknar ur törnrosesömnen)!

$
0
0

I sagan om prinsessan Törnrosa blev hon väckt först efter 100 år. Fröna från Törnrosas kjortel kan också vara svårväckta, men här kommer råden så du kan lyckas.

Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum

Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum

Fyll en låg kruka med såjord (en tom plastask för tomater eller vindruvor är perfekt) och slå krukan några gånger i bordet så blir jorden lagom packad. Släta till ytan utan att trycka till. Jag brukar helt enkelt använda en gammal sked. Strö ut fröna glest på ytan och lägg ingen jord ovanpå, då fröna är ljusgroende.

Duscha på så fröna får jordkontakt

Duscha på så fröna får jordkontakt

Ställ så krukan i några cm djupt vatten så jorden kan suga upp fukt. Jag använder gamla köttfärstråg att ställa krukorna i. När jorden börjar mörkna i ytan har den sugit åt sig vatten. Låt inte krukan stå längre i vattnet så jorden blir dyblöt. Spraya vatten på fröna så de får bra kontakt med jordytan.

Dra plast över så inte fröna torkar ut

Dra plast över så inte fröna torkar ut

Det som kan gå fel är att fröna torkar ut, där de ligger på ytan. För att hindra det, ska du dra en bit plastfolie över, och fästa med ett gummiband, eller dra en plastpåse över hela krukan. Några småhål ger luft till plantorna. Det kan ta mer än 10 dagar för groningen och under hela tiden får fröna inte torka.

Ställ krukan på värmegolvet

Ställ krukan på värmegolvet

Varmt och skönt vill Törnrosa ha det för att gro, så ställ krukan på badrumsgolvet, om du har golvvärme. 25 grader är idealet. Då brukar hon vakna snällt. Åtminstone på natten får mina krukor stå så, och på dagen flytta upp i en fönsterbänk, så de får lite ljus. Vill du vara riktigt noga så häng en liten lysrörsbelysning över. En sådan med kompaktlysrör man har vid ett skrivbord är tillräcklig om den är nära. Har du inte golvvärme kan du pröva att ställa i skåpet ovanför kylen, bara några dagar. Sedan måste det ljus till. Ovanför ett element kan det också bli ganska varmt.

Vilken härlig färg när solen lyser igenom de purpurröda trattarna!

Vilken härlig färg när solen lyser igenom de purpurröda trattarna!

När fröna har grott vill de hade det svalare, 18-20 grader, och mycket ljus så de inte ränner iväg och blir smala som sytrådar. Plasten tas också av. När plantorna fått några blad ska de sättas en och en i små krukor. Nu tål de inte att växa blött, så vattna försiktigt och låt torka upp mellan vattningarna. Ett luftig jord, som U-jord eller Vår bästa jord med lecakulor är bäst, för den tar inte åt sig för mycket vatten. När småplantorna vuxit på sig kan du sätta dem tre och tre i en stor urna eller en och en. Mycket jord vill Törnrosa i varje fall ha. På sommaren trivs de att stå ute och när vintern kommer går de att spara i ett svalt och ljus utrymme.

Fixat fler Saintpaulia tillsammans med barnbarnen

$
0
0

Ett av barnbarnen kom med ett blad som ramlat från en Saintpaulia. Jag tänkte kasta det, men hon ville så gärna behålla ”lövet”. Hon gillade den mjuka ludna ytan.

Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Merke Schmidt

Istället för det halvvissna bladet gick vi och tog två fräscha blad och så fick hon och storasyster plantera var sitt blad i en kruka med såjord. Så får de var sin egen Saintpaulia. Man sparar bara någon cm av skaftet och trycker ner bladet i jorden så det sitter precis i nivå med jorden. Fast det krävs lite tålamod och väntetid tills blommorna är så stora att de blommar.

Spara några cm av stjälken och stoppa ner i jorden

Barnen tyckte det var konstigt att vi skulle klippa bort en bit av bladet så de fick förklarat att nu när bladet inte har kontakt med plantan har det inga rötter som kan dra upp vatten och näring. Och ett mindre blad behöver mindre, alltså klarar det sig bättre tills det rotat sig. Saintpaulia har tjocka saftiga blad, så det är inte helt nödvändigt i detta fall.

Klipp bort en bit av bladet

Så vattnade vi igenom ordentligt och drog över en plastpåse med små hål. Barnen undrade om de skulle vattna om någon vecka, men vi får vänta längre än så. Där inne i påsen går inte åt mycket vatten. När jorden nästan är helt torr är det dags. Det här var ett enkelt och trevligt pyssel med barn, då det gick fort. Sedan behövs bara  en vuxen som tar ansvar när det blir dags att vattna och ser till att småplantorna kommer i en större kruka. Det blir mormor som får hälsa på och kolla det…

Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Merke Schmidt

 

Viewing all 161 articles
Browse latest View live